top of page
tobias-mrzyk-iuqmGmst5Po-unsplash.jpg

DE MINST NÅDDA

Ingen möjlighet att höra de goda nyheterna.

De minst nådda är människorna i världen som inte har någon chans att höra de goda nyheterna om Jesus Kristus. De har inga kyrkor i närheten, inga biblar på sitt språk och inga vittnen som kan berätta de goda nyheterna och Guds rike. 80% av alla Muslimer, Hinduer och Buddhister i världen idag känner inte en enda kristen. 

Guds hjärta gör ont av den här orättvisan. Det är inte rätt att Jesus dog för människor och att de sen inte ens får veta att de kan få ta emot hans förlåtelse. Bibeln är full av verser som talar om hur Gud vill försona alla folk och stammar. Mission är inte ett arbete skapat av människor för att hålla oss upptagna. Det är en befallning av Gud för att se hans härlighet fylla jorden som vattnet fyller haven. (Hab 2:14).

Var?

När man pratar om de onådda, talas det ofta om 10/40 fönstret. Detta begrepp står för ett geografiskt område mellan latitud 10° och 40° norr om ekvatorn. Det täcker norra Afrika, mellanöstern och nästan hela Asien. Ungefär två tredjedelar av världens befolkning bor här och de flesta av dem är buddhister, hinduer eller muslimer. 

 

Trots att alla platser med onådda folk inte täcks av detta område så ger det en bra bild av de kulturer, etniciteter och religösa grupper som ännu inte har fått höra om deras frälsare. 

Vad kan jag göra?

Det finns tre huvudsakliga sätt att vara med och sprida evangeliet i dessa länder. De är ”skicka”, ”gå” och ”be”. 

 

I olika perioder av livet kan vi delta på olika sätt och Gud får leda oss i hur det ser ut för oss individuellt. Men en sak är säker: vi är alla alltid kallade att delta i mission. 

Skicka.

Var någon som skickar ut missionärer på fältet. Stötta finansiellt och praktiskt, berätta om deras arbete i din församling. 

 

Livet som missionär kan var tufft och vi behöver människor och församlingar hemma som aktivt är involverade i deras arbete.

De onådda

Gå.

Var fötterna på marken, någon som gör det som Jesus befallde oss att göra. Att gå ut i hela världen, göra alla folk till lärjungar, döpa och undervisa. Hur skulle de kunna veta om ingen berättade för dem?

 

Att vara Jesus händer och fötter kommer ofta med ett högt pris som måste betalas, för ofta är de onådda inte bara onådda utan även svåra att nå. 

Be.

Oavsett vilken av livets säsonger vi befinner oss i, om vi är den som skickar eller den som går, så kan vi alltid delta genom att be. Välj en folkgrupp att be för regelbundet, berätta om det i din cellgrupp och be tillsammans för de minst nådda. 

 

Lär dig om den folkgrupp du ber för. Hur ser deras liv ut? Vad har de för behov? Bön är så kraftfullt och öppnar dörrar för Gud att göra mirakel. Be att fler arbetare skulle skickas och att hjärtan ska öppnas på fältet. 

Bra resurser för att nå de onådda.

Det finns en mängd resurser du kan använda för att lära dig om de minst nådda. En som vi särskilt rekommenderar är Joshua Project. Denna hemsidan har information om alla de 17 425 folkgrupper som känns till. 

 

En ”folkgrupp” är en grupp människor som alla har samma kultur. Det innebär ofta samma språk, religon och tradition. I ett land kan det bo tusentals folkgrupper, till exempel finns det i Indien över 2000 folkgrupper. 

 

Anledningen till att vi som missionärer måste veta det, är att evangeliet inte sprider sig automatiskt mellan de olika folkgrupperna. De kulturella och språkliga skillnaderna gör det mer effektivt att fokusera sin evangelisation på en folkgrupp i taget.

Mångfald i Guds skapelse.

Tänk om jag som en svensk vill dela evangeliet med en australiensare, då måste jag ju veta något om australiensare. Först och främst kan jag inte prata på svenska och dessutom måste jag vara medveten om samhällets normer och värderingar innan jag övertalar dem om något alls. Till exempel är det inte lika effektivt att bjuda på en fika som på en sausage sizzle. 

 

Samma princip gäller även för andra folkgrupper i världen även om de delar samma pass. Så surfa in på joshuaproject.net för att lära dig mer om mångfalden Gud har skapat i människor, be att de alla skulle få ta emot evangeliet. Men var försiktig, Gud kanske ber dig att vara lösningen. 

 

På YWAM Småland vill vi vara en del av lösningen på orättvisan för de onådda. Nedan hittar du en video som talar om de felprioriteringar vi som Kristi kropp gör i arbetet med missionsbefallningen. 

bottom of page